Kirjoitettu: 27.8.2024 10:22
Kalevala-korut ovat ikonisia koruja, jotka valmistetaan käsityönä Suomessa. Rakastettujen korujen valikoimasta löytyvät niin korvakorut, riipukset kuin kaulakorutkin. Second handin yleistyessä myös käytetyt Kalevala-korut ovat varsin kysyttyjä.
Kalevala on miltei jokaisen suomalaisen tuntema kansalliseepos ja runoelma, jonka Elias Lönnrot on koonnut ja toimittanut. Kalevala perustuu hänen 1828 alkaen kokoamiinsa suomalais-karjalaisiin kansanrunoihin.
Tässä artikkelissa kerromme kuitenkin kansalliseepoksen sijaan Kalevala-koruista, jotka nekin nauttivat todellista klassikon mainetta. Kalevala-koruja valmistaa Suomen suurin ja tunnetuin koruyritys Kalevala Koru Oy.
Kalevala-korujen juuret ulottuvat 1930-luvulle, jolloin kirjailija Elsa Heporauta sai vision: hän halusi tuoda esiäitiemme koruja nykynaisten ulottuville.
Korujen myynnillä oli syvempi tarkoitus ja myyntituotoilla haluttiin rahoittaa patsas kalevalaiselle naiselle. Hankkeessa oli mukana muitakin yhteiskunnallisesti aktiivisia naisia. Patsas jäi kuitenkin toteutumatta, sillä toinen maailmansota muutti suunnitelmat. Korujen myynti ei kuitenkaan mennyt hukkaan, sillä kerätyt rahat käytettiin hädänalaisten auttamiseksi.
Ensimmäiset Kalevala-korut tulivat myyntiin 1937. Patsashankkeen naisista muodostui 1942 Kalevalaisten Naisten Liitto, joka edelleenkin omistaa Kalevala Koru Oy:n. Vielä tänä päivänäkin yrityksen tahtotilana on tehdä hyvää.
Tutustu käytettyjen Kalevala-korujen valikoimaan. Tuotteemme ovat kunnostettuja ja puhdistettuja.
Ensimmäiset Kalevala-korut on suunniteltu Kansallismuseon muinaiskorujen pohjalta.
Pääsuunnittelija, piirustuksenopettaja Germund Paaer loi korumalleja vuodesta 1937 ja jatkoi työtä aina 1940-luvun puoliväliin asti, jolloin kaikki Kansallismuseon muinaiskorujen mallit oli hyödynnetty. Valikoimaa laajennettiin kuitenkin noin 60 muunnelmakorulla, ja vuonna 1947 korumalleja oli jo yli 300.
Paaer suunnitteli vuosien saatossa Kalevala Korulle satoja esineitä, aina vuoteen 1950 asti. Perustellusti voi siis todeta, että Kalevala Koru on yhtä lailla hänen kuin perustajanaistenkin luomus. Hänen suunnittelemiaan klassikoita ovat esimerkiksi suuren suosion saavuttaneet Kuutar-korut ja Sydänsormus.
Kalevala Kuutar -rintaneula
Kalevala Korun omistaa Kalevalaisten Naisten Liitto ry. Liittoon kuuluu Suomessa 44 jäsenyhdistystä Suomessa ja Ruotsissa 4. Liiton ydin on suomalaisen kulttuurin edistäminen, jota se toteuttaa järjestämällä kulttuuripäiviä ja -matkoja sekä luento- ja musiikkitilaisuuksia.
Yhdessä Kalevala Korun kanssa perustettu Kulttuurisäätiö tukee vuosittain suomalaista kulttuuria apurahoin. Näin kauniisti liiton verkkosivuilla kuvaillaan toimintaa:
Kalevala ei ole vain koru.
Se on yhteinen, ikuinen voima.
Voima, jota myös sinä kannat.
Kalevala-korujen designin tunnistaa helposti. Varsinkin muinaisista korumalleista inspiraationsa saava Kalevala Originals -mallisto on helppo todeta ilman leimojenkin tutkimista Kalevala Korun tuotannoksi.
Usein kysytään, että onko Kalevala-koruissa aina leima. Kyllä on. Jos ei ole, niin saattaa olla, että korun ahkera käyttö on hionut sen pois – ja sehän ei ole lainkaan yllättävää, kun on kyse Kalevala-koruista.
Ennen vuotta 1942 leima oli suorakulmio isolla K-kirjaimella, jossa oli sahalaitakuvio.
1942 lähtien Kalevala Koru on merkinnyt tuotteensa ympyrällä, jonka sisällä lukee KK.
Vanhoissa Kalevala Koruissa nimileiman lisäksi löytyy korun alihankkijan leima, esimerkiksi HK (Heikki Kaksonen) tai HGL (Holger Lindström).
Leima voi esiintyä hyvinkin pienellä. Hyvä esimerkiksi ovat korvakorut, joista leima saattaa löytyä korun tapista.
Jos kyseessä on jalometallista valmistettu tuote, siitä on löydyttävä myös pitoisuutta promilleina ilmaiseva leima. Esimerkiksi 18 karaatin kullasta tehty koru on leimattava 750 leimalla ovaalinmuotoisen kehyksen sisälle.
Muita mahdollisia leimoja voi olla suomalainen tarkastusleima (kruunu sydämenmuotoisella pohjalla) ja vuosileima (kirjain ja numero). Esimerkiksi “S9” tarkoittaa, että koru on tehty vuonna 2019.
Jos sinua kiinnostaa tietää milloin koru on valmistettu, Tukesin vuosileima-avaimen avulla valmistusajankohdan selvittäminen on helppoa. Kalevala Koru ei leimaa pronssikoruja muuten kuin nimileimalla ja lisäksi niissä voi olla Made in Finland -teksti.
Kuvan vasemmanpuoleinen leima on Kaleva Korujen vuodesta 1942 käytössä ollut leima. Oikeanpuoleinen on Kalevala Korun aputoiminimen Lapponia Jewerlyn leima, josta löytyvät kirjaimet L ja J.
Kalevala Korulla on kolme mallistoa: Kalevala Modern, Kalevala Originals ja Art by Kalevala. Kussakin mallistossa on nimensä tyylisuunnan mukaisesti koruja eri kategorioissa.
Kalevala Korun tuotanto on monipuolista. Tuotannosta löydät kaulakorut, korvakorut, sormukset, riipukset, rannekorut, ketjut, helat, kalvosinnapit, solmioneulat ja rintakorut. Lisäksi ikoninen koruvalmistaja tekee muun muassa kummilusikoita, heijastimia, muinaispukukoruja ja kirjoja.
Kalevala Korulla on jo tuotannosta poistuneita korumalleja. On selvää, että nämä kiinnostavat keräilijöitä ja asiaan vihkiytyneitä.
Voit halutessasi tutustua Kalevalan vanhojen korujen kuvastoon, josta löydät koruja 1940-luvulta lähtien. Kuvasto ei sisällä aivan kaikkia korumalleja, mutta on joka tapauksessa kiinnostava katsaus Kalevala Koru Oy:n historiaan.
On mielenkiintoista huomata, että toisin kuin nykyään, moniakaan vanhoja koruja ei ole nimetty. Nykyään korujen nimet ovat paljonpuhuvia, kuten “Kielo”, “Elämän roihu” tai “Valoisa”, kun taas ennen muinoin korut oli merkitty koruttomasti “solki-2” tai “riipus-8”.
Käytettyjen eli second hand -korujen myynti on ollut kantava ajatuksemme aina Kultatukun perustamisesta lähtien. Myymme puhdistettuja ja kunnostettuja Kalevala-koruja – varsin kilpailukykyiseen hintaan. Moni on ilokseen löytänyt valikoimastamme myös vanhoja jo tuotannosta poistuneita koruja.
Olemme onnellisia siitä, että voimme osaltamme olla ylläpitämässä suomalaista koruhistoriaa ja kierrättämällä tarjota asiakkaillemme hyväkuntoisia koruja.
Vinkki: Verkkokaupassamme voit tehdä hakuja niin tuoteryhmien kuin materiaalienkin mukaan. Kirjoita hakukenttään esimerkiksi Kalevala korvakorut, Kalevala riipus tai Kalevala kaulakoru, niin löydät kymmenittäin eri vaihtoehtoja.
Tutustu käytettyjen Kalevala-korujen valikoimaamme.
Patentti- ja rekisterihallitus Virre
Luettu 704 kertaa