Saammeko asentaa evästeitä?(Google Adwords & Analytics)
 
Artikkeli - Korujen ja esineiden puhdistus saa ne loistamaan

Korujen ja esineiden puhdistus saa ne loistamaan

Kirjoitettu: 20.12.2024 08:37

Korut ovat pitkäikäisiä arjen ja juhlan ilahduttajia, mutta säilyttääkseen kauniin hehkunsa paljon käytetyt korut kaipaavat säännöllistä huoltamista. Hopea- ja kultakorujen puhdistus onnistuu joko kotikonstein tai ammattilaisen hyppysissä.

Koruja on tärkeää huoltaa säännöllisesti. Erityisesti korut, joita käytetään päivittäin, kaipaavat ahkeraa, jopa viikoittaista huolenpitoa. Korujen puhdistus kannattaa, sillä se saa ne loistamaan jälleen kauniisti. Käytetyt korutkin hehkuvat kuin uudet, kun ne puunataan kunnolla.

Voit tehdä huollon itse kotikonstein tai viedä korun kultasepän puhdistettavaksi. Sepän ammattitaito voi olla tarpeen varsinkin jos korussa on helmiä ja muita kivi-istutuksia. Samalla kultaseppä tarkistaa kivien istutukset ja korun muun kunnon.

Tässä blogitekstissä perehdymme niin kultakorujen kuin hopeankin puhdistustapoihin. Voit soveltaa vinkkejä vaikkapa sormuksen, kaulakorun ja korvakorujen puhdistamiseen.

Hopeakorujen puhdistus ja kiillotus

Hopea tuppaa harmillisesti tummumaan ilman ja lämmön vaikutuksesta ja siksi hopeakorut on tarpeen välillä puhdistaa ja kiillottaa. Miten se onnistuu?

      • Päivittäin käytössä olevat hopeakorut, kuten sormukset, kannattaa puhdistaa säännöllisesti miedolla pesuaineella ja vedellä varsinkin, jos korussa on näkyvää likaa. 

      • Tarvittaessa voit käyttää hopean puhdistukseen lasten pehmeää hammasharjaa, jotta tavoitat korun pienimmätkin sopukat. 

      • Pesu ei poista korujen tummentumia, joten jos hopea on tummunut, se kannattaa puhdistaa hopealle tarkoitetuilla aineilla. Hopeaa voi puhdistaa käyttämällä nestemäistä hopeanpuhdistusainetta, hopeankiillotusliinaa tai hopeanpuhdistustahnaa. On muistettava, että patinoiduille koruille, joissa tummentumia on tehty tarkoituksella, puhdistusaine tai -liina ei sovellu, sillä aine ja liina vievät mukanaan korun pintakäsittelyn. 

      • Valikoimissamme on nestemäistä hopeanpuhdistusainetta, joka soveltuu erityisen hyvin korujen puhdistamiseen. Hopeakoru dipataan puhdistusnesteeseen, huuhdellaan hyvin, kuivataan ja laitetaan lopuksi esimerkiksi talouspaperin tai pyyhkeen päälle kuivumaan.

      • Kun koru on kuivunut, hopean kiillotus onnistuu hopeankiillotusliinalla. Liinaan on imeytetty puhdistus- ja kiillotusainetta. Mattapintaisille koruille liina ei sovellu, koska se kiillottaa pintaa ja tekee siitä kiiltävän.

      • Hopeakorujen oikeanlainen säilyttäminen vähentää tummumista. Puhdistuksen ja kuivauksen jälkeen koru onkin hyvä säilyttää erillään muista materiaaleista pienessä minigrip-pussissa, ellet ota sitä heti käyttöön.

Ennen ja jälkeen kuva tummentuneesta Kalevala hopeakorusta, jolle on tehty puhdistus ja kiillotus hopeanpuhdistustahnalla ja hopeankiillotusliinalla.

Ennen ja jälkeen kuva puhdistetusta Kalevala hopeakorusta.

 

Hopean puhdistus – näillä vinkeillä puhdistat ja kiillotat pöytähopeat ja muut hopeaesineesi kotikonstein

Valikoimastamme löytyvällä hopeanpuhdistustahnalla hopeaesineiden puhdistus käy helposti. Sillä saat esimerkiksi pöytähopeat, kuten aterimet, kahvikannut, sokerikot ynnä muut uuteen loistoon.

Tee näin:

1) Kastele puhdistustahnan mukana tuleva sieni ja ota sienellä pieni määrä tahnaa.

2) Hankaa esine kauttaaltaan ja huuhtele sen jälkeen hyvin.

3) Kuivaa ja käsittele hopeaesine lopuksi hopeankiillotusliinalla. Huuhtele vielä haalealla vedellä ja kuivaa.

Ennen ja jälkeen kuva tummentuneista kynttilänjaloista, joille on tehty puhdistus ja kiillotus hopeanpuhdistustahnalla ja hopeankiillotusliinalla.

Ennen ja jälkeen kuva puhdistetuista ja kiillotetuista kynttilänjaloista.

 

Vältä näitä kotikonsteja, kun puhdistat hopeaa

Netti on pullollaan monenlaisia kotikonsteja hopean puhdistamiseen. Konsteihin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella. Tässä muutama niksi, jotka on hyvä jättää kokeilematta:

      • Hammastahnalla puhdistaminen: hammastahna on liian hankaava ja kuluttaa tarpeettomasti hopean pintaa.

      • Ruokasoodalla + foliolla puhdistaminen: ihan huippuhuono konsti! Niillä saat kyllä kätevästi pöytähopeista tummentumat pois, mutta pahimmillaan hopeasi muuttuvat mattapintaiseksi ja happovalkoiseksi. Käsittelyn jälkeen et saa hopeaesinettä enää kiillotusliinalla entiseen loistoonsa, vaan hopea täytyy kiillottaa vahan kanssa ja järeämmillä vehkeillä, kuten kiillotuskoneella.

Kultakorujen puhdistaminen

Jalometallikorut, kuten kultakorut, säilyvät “äidiltä tyttärelle”. Loistavan kestävyytensä vuoksi kultaiset käytetyt korut ovat niin ikään suosittuja. Kun huollat kultakorusi säännöllisesti, niiden elinkaari pitenee. 

Kultakorujen puhdistaminen ja huoltaminen onnistuu näin:

      • Jos kultakorut ovat arkikäytössä, ne on hyvä puhdistaa jopa viikoittain. Esimerkiksi sormuksen puhdistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti.

      • Puhdistaminen on helppoa: Pyyhi korut mikrokuituliinalla tai tarkoitukseen tehdyllä korujen puhdistusliinalla. Jos koru on likaantunut, niin sen voi puhdistaa kotikonstein käyttämällä mietoa pesuainetta, esimerkiksi astianpesuainetta. Turvallisinta on puhdistaa koru ammattilaisten puhdistusaineilla, joita saat verkkokaupastamme tai myymälöistämme.

      • Tarvittaessa voit käyttää kultakorujen puhdistuksessa apuna pehmeää lasten hammasharjaa. Varsinkin timanttisten ja muiden kivellisten sormusten alapuolelle kertyy herkästi likaa ja jalokivien loisto hiipuu. Lika korussa voi aiheuttaa ihoärsytystä.

      • Kultakorut mahdollisine kivineen saat kimmeltämään niille tarkoitetulla kullanpuhdistusnesteellä. Aine putsaa epäpuhtaudet niin korun rungosta kuin kivistäkin nopeasti. Koru dipataan puhdistusaineeseen pariksi minuutiksi, huuhdellaan ja kuivataan hyvin. Tarvittaessa se vielä kiillotetaan liinalla, ja koru on kuin uusi! Jos korussa on helmiä tai muita huokoisia korukiviä, kullanpuhdistusnestettä ei tule käyttää.

Kultakorujen puhdistaminen onnistuu näppärästi kotikonsteillakin, mutta ohessa muutama varoituksen sana välttääksesi sudenkuopat:

      • Älä pese koruja altaassa, jossa ei ole tulppaa. Korusta voi irrota kivi, tai koru voi luiskahtaa viemärin syvyyksiin. Jos tulppa on hukassa, pese korut erillisessä astiassa.

      • Älä altista kultakoruja äärilämpötiloille, kuten kuumalle tai kylmälle vedelle. Paras pesulämpötila on haalea kädenlämpöinen vesi.

Kultainen kaulaketju, joka on

Ennen ja jälkeen kuva kultaisesta kaulaketjusta, joka on puhdistettu kullanpuhdistusnesteessä ja kiillotettu liinalla.

 

Ultraäänipuhdistus putsaa pienetkin kolot

Ultraäänipuhdistus on menetelmä, joka perustuu laitteen korkeaan taajuuteen. Laitteen värähtely saa lian irtoamaan korun tai muun esineen pienimmästäkin sopukasta hellävaraisesti. 

Laite toimii loistavasti kulta-, hopea ja timanttikoruille. Se ei sovellu helmikoruille tai koruille, joissa on huokoisia kiviä, kuten opaaleja, turkooseja ja smaragdeja. Erityisen hyvin ultraäänipesuri soveltuu sellaisille kulta- ja hopeakoruille, joissa on paljon yksityiskohtia ja pieniä koloja puhdistettavaksi. Saatat yllättyä, miten paljon kaulaketjuista voikin lähteä ihosta irronnutta talia ja muuta rasvaa!

Ultraäänilaitteita saa erikokoisina ja -tehoisina, ja niiden käyttö on hyvin yksinkertaista. Käytännössä lisäät laitteeseen lämmintä vettä ja tipan mietoa astianpesuainetta ja aloitat puhdistuksen. Pesuriin on olemassa myös siihen tarkoitettua pesuainetta ja monessa ultraäänipesurissa on myös pesulämpötilan säädin.

Ennen ja jälkeen kuva kultasormuksesta, joka on puhdistettu ja kiillotettu.

Ultraäänipuhdistus soveltuu erityisen hyvin koruille, joissa on pieniä yksityiskohtia.

 

Näillä vinkeillä paljon käytetyt korusi säilyvät hyväkuntoisina pitkään

Lopuksi vielä muutama keino, joilla voit ehkäistä korujen likaantumista ja kulumista. Samalla pidennät esineiden elinkaarta, jolloin rakkaimmat, paljon käytetyt korusi ilahduttavat vielä vuosikausia.

      • Riisu korusi ennen likaisia töitä. Perennapenkki kannattaa kitkeä ilman sormuksia. Korut kannattaa ottaa pois myös sellaisissa toimissa, missä kemikaaleja on hankala välttää. Kuten esimerkiksi siivoaminen.

      • Lisää kemikaalit, kuten hiuslakka, hajuvesi tai käsivoide ensin ja pue korut viimeisenä vasta sitten kun kemikaalit ovat kuivuneet. Kemikaalit aiheuttavat epätoivotun reaktion korun pinnalle. Etenkin helmet ovat herkkiä vaurioitumaan.

      • Korut eivät tykkää uimahallin kloorivedestä, saunomisesta tai suihkusta, joten poista sormukset, kellot, kaulakorut ja korvakorut sekä muut korut ennen näitä aktiviteetteja. Suihkussa koruihin jää herkästi shampoo-, hoitoaine-  ja muita pesuainejäämiä, joten suihku olkoon vain sinua varten. 

      • Vaikka sinä nauttisit hikiliikunnasta, korusi eivät hiestä pidä. Riisu siis korut ennen urheilua.

Rakkaudella puhdistetut ja huolletut second hand -korut löydät meiltä

Kultasepänliikkeemme kantava ajatus alkumetreiltä lähtien on ollut käytettyjen korujen myynti. Puhdistamme, huollamme ja tarvittaessa myös hiomme meille tulevat käytetyt korut suurella sydämellä, minkä jälkeen korut ovat valmiita etsimään uutta kotia. Kauttamme kulkee melkoisia design-harvinaisuuksia, ja ne mykistävät joka kerta.

Tutustu valikoimiimme ja koe löytämisen riemu.

Luettu 39 kertaa