Saammeko asentaa evästeitä?(Google Adwords & Analytics)
 
Artikkeli #2 kuva

Kihlasormus

Kirjoitettu: 16.6.2024 10:26

Mikä on kihlasormus?

Kihlauksella osoitetaan sitoutumista ja rakkautta kumppanille. Sormuksen kehä symboloi päättymättömyyttä ja ikuisuutta. Kihlasormus on lupaus. Kihlasormuksen käyttö rantautui Pohjoismaihin ja sen myötä Suomeen 1500-luvulla kristinuskon mukana. Kihlausta pidetään tärkeänä osana perinnettä, mutta se ei ole avioliiton kannalta välttämätön. Juridisia seuraamuksia kihlautumisella ei ole.

 

 

Missä sormessa on kihlasormus?

Kihlasormus on yleensä nimettömässä, mutta usein herää kysymys, että onko väliä kumman käden nimettömään sormus sujautetaan. Suomalaisessa perinteessä sormusta pidetään vasemman käden nimettömässä, mutta ortodoksisessa liitossa sormusta pidetään oikeassa nimettomässä.

 

 

Kumpi ensin, kihla- vai vihkisormus?

Kihlausta pidetään lupauksena avioliitosta. Näin ollen kihlasormus on ensin. Suomalaisessa kihlausperinteessä on moniin muihin kulttuureihin erottava piirre se, että morsiamella on sekä kihla- että vihkisormus. Monissa muissa kulttuureissa kaksi sormusta on leskeyden merkki.

 

Kansainvälistyneet tavat ovat muokanneet sormuksen käyttöä Suomessa esimerkiksi siten, että hankitaan amerikkalaiseen tapaan näyttävä kihlasormus ja vihkisormus voi olla yksinkertaisempi.

 

 

Pitääkö miehellä olla kihlasormus?

Yleinen tapa suomalaisessa kihlausperinteessä on se, että myös miehellä on kihlasormus. Tämä on varsin tasa-arvoinen tapa viestiä kummankin osapuolen sitoutumista.

 

 

Kuka maksaa kihlat?

Perinteen mukaan se osapuoli joka kosii. Tai mies ostaa naiselle ja nainen miehelle. Tai ostetaan molemmat sormukset ja laitetaan summa puoliksi. Tyyli on yhtä vapaa kuin sormuksen ja kumppanin valinnassa konsanaan.

 

 

Mitä kihlasormus maksaa?

Kihlasormuksen hinta muodostuu pitkälti siitä, mitä materiaalia ja millaisia kiviä siinä on. Hintaan vaikuttaa esimerkiksi kultapitoisuus, timanttien karaatti, määrä ja puhtaus. Kultaisen kihlasormuksen hintahaitari on noin parista sadasta eurosta tuhanteen euroon. Timantit ja muut jalokivet nostavat luonnollisesti sormuksen hintaa ja tällöin voidaan puhua tuhansista euroista. Sormuksen suunnittelu ja toteutus tunnettujen suunnittelijoiden ja merkkien toimesta näkyy myös hinnassa.  Hopeasormuksia saa edullisesti alkaen muutamasta kympistä.

 

Ei ole mitään ohjenuoraa sille, että minkä verran sormusten pitäisi maksaa. Tärkeintä on, että sormus sopii tyyliisi ja budjettiisi.

 

 

Mistä kauneimmat kihlasormukset?

Sormusmuoti on monipuolistunut ja kaunein kihlasormus voi olla vaikkapa vintage-löytö. Valitse sormus oman mieltymysten mukaisesti välittämättä trendeistä. Sormus voi olla timanttisormus, korukivellinen hopeasormus tai muistakin kuin jalometallista valmistettu sormus. Voi olla järkevää valita arkikäyttöön näyttävän timanttisormuksen tilalle jokin käytännöllisempi esim. sileä sormus.

 

Usein pari valitsee tyyliltään yhteneväiset sormukset. Tärkeintä on, että sormus tuntuu omalta. Sileällä sormuksella on paikkansa käytettävyytensä takia. Se on monen miehen valinta edelleenkin, mutta naisilla timantit ja muut jalokivet kihlasormuksessa on yleistyneet.

 

Kultatukulla on laaja valikoima vintagesta uusin sormuksiin. Kultu-malliston sormukset ovat 100 % kierrätyskullasta tehtyjä ja täysin kotimaista käsityötä. Kivet sormuksiin hankitaan pitkäaikaiselta luotettavalta yhteistyökumppaniltamme. Mikäli et löydä sopivaa sormusta valikoimistamme, niin voit kääntyä kultaseppämme puoleen ja suunnittelemme yhdessä uniikin, unelmiesi sormuksen. Sormus mallinnetaan 3D:nä, valetaan halutessasi esim. hopeisena sopivuuden varmistamiseksi ja vasta sen jälkeen tehdään kultavalu ja viimeistely.

 

Kultu-mallisto

 

 

Mitä materiaalia kihlasormus yleensä on?

Kulta on edelleen suosituin materiaali, mutta sormus voi olla vaikkapa platinasta. Valinnanvaraa kullassakin on; kelta-, puna- ja valkokulta.  Hopean käyttö kihlasormuksissa on yleistynyt. Kihlasormuksiin valitaan myös muitakin materiaaleja kuin jalometalleja. Kestäviä ja nykyaikaisia materiaaleja on esimerkiksi titaani, keramiikka, hiilikuitu, ruostumaton teräs ja koboltti.

 

Kultatukku kihlasormukset

Kultatukku timanttisormukset

Kultatukku valkokultasormukset

 

 

Miksi kihla- ja vihkisormus kannattaa ostaa samaan aikaan?

Kun ostaa molemmat sormukset yhtäaikaa, niin varmistaa sen, että sormukset sopivat yhteen niin tyylillisesti kuin myös ne tuntuvat hyvältä sormessa. Kun harkitsee kokonaisuuden kerralla, niin siinä säästää myös aikaa, eikä tarvitse aloittaa prosessia uudestaan vihkisormuksen hankinnan alla. Häiden järjestelyssä on muutenkin paljon mietittävää ja päätettävää, niin on hyvä, että yksi stressi on vähempänä kun vihkisormus on valmiina. On hyvä miettiä sitäkin, että sormukset olisivat kauniit myös erillään kannettuina.

 

Jos kuitenkin halutaan hankkia vihkisormus myöhemmin, niin sileään kihlaan se on helppoa. Sileä kihla ja timanttisormus on klassinen yhdistelmä. 

 

 

Mitä kihlasormukseen kaiverretaan?

Sormuksiin kaiverretaan kihlatun nimi ja kihlapäivä tai molempien nimet ja kihlapäivä. Yleistä on, että kihlasormuksiin kaiverretaan kihlatun nimi ja kihlapäivä sitten vihkisormuksiin kaiverretaan molempien nimet ja vihkipäivä. Kovin pitkiä lurituksia ei rajallisen tilan takia voi luonnollisesti kaivertaa. Kivi-istutukset vähentävät tilaa sormuksesta kaiverruksille.

 

 

Lopuksi

Kihlasormus on lupaus, muisto ja rakkauden symboli. Kihlauksella on pitkät perinteet, mutta sinä ja hän päätätte itse miten haluatte omistautumista symbolisoida.

 

 

 

 

 

 

 

 

Luettu 43 kertaa