Saammeko asentaa evästeitä?(Google Adwords & Analytics)
 
Artikkeli #3 kuva

Kalevala-korut

Kirjoitettu: 27.8.2024 10:22

Mitä ovat Kalevala-korut?

Kalevala-koruja valmistaa Suomen suurin ja tunnetuin koruyritys Kalevala Koru Oy. Yrityksen aputoiminimet ovat Kalevala Jewelry, Kaunis Koru, Lapponia Art ja Lapponia Jewelry.

 

 

Mikä on Kalevala?

Kalevala on Suomen kansalliseepos, runoelma jonka Elias Lönnrot on koonnut ja toimittanut. Kalevala perustuu hänen 1828 alkaen kokoamiinsa suomalais-karjalaisiin kansanrunoihin. Tässä artikkelissa kuitenkin kerrotaan kanssalliseepoksen sijaan Kalevala Koruista.

 

 

Mistä Kalevala sai alkunsa?

Kalevala Koru sai alkunsa 1930-luvulla kirjailija Elsa Heporaudan visiosta, jossa hän halusi tuoda esiäitiemme koruja nykynaisten ulottuville. Koruja myymällä oli tarkoitus rahoittaa patsas kalevalaiselle naiselle. Mukana hankkeessa oli myös muita yhteiskunnallisesti aktiivisia naisia. Patsasta ei tullut kun talvisota muutti suunnitelmat. Rahat käytettiin hädänalaisten auttamiseen. Ensimmäiset korut tulivat myyntiin 1937. Patsashankkeen naisista muodostui 1942 Kalevalaisten Naisten Liitto, joka omistaa Kalevala Koru Oy:n.

 

 

Mistä Kalevala-korujen mallit ovat peräisin?

Ensimmäiset Kalevala-korut ovat suunniteltu Kanssallismuseon muinaiskorujen pohjalta. Pääsuunnittelija Germund Paaer loi korumalleja 1937 vuodesta alkaen 40-luvun puoleen väliin asti, jolloin kaikki Kansallismuseon mallit olivat hyödynnetty. Valikoimaa laajennettiin noin 60 muunnelmakorulla ja vuonna 1947 korumalleja oli jo yli 300. Paaer suunnitteli Kalevala Korulle vuosien saatossa aina vuoteen 1950 asti satoja esineitä, joten perustellusti voi sanoa, että Kalevala Koru on yhtälailla hänen kuin perustajanaisten luomus.

 

 

Kuka omistaa Kalevala Korun?

Kalevala Korun omistaa Kalevalaisten naisten liitto ry. Liittoon kuuluu 44 jäsenyhdistystä Suomessa ja 4 Ruotsissa. Liiton ydin on suomalaisen kulttuurin edistämistyö järjestämällä kulttuuripäiviä ja -matkoja, luento- ja musiikkitilaisuuksia. Yhdessä Kalevala Korun kanssa perustettu Kulttuurisäätiö tukee vuosittain suomalaista kulttuuria apurahoin.

 

Lainaus Kalevalaisten naisten liitto ry:n verkkosivuilta:

 

Kalevala ei ole vain koru.

Se on yhteinen, ikuinen voima.

Voima, jota myös sinä kannat.

 

 

Miten tunnistaa Kalevala-korun?

Kalevala-korulla on tunnistettava design. Varsinkin muinaisista korumalleista inspiraationsa saava Kalevala Originals mallisto on helppo todeta ilman leimojenkin tutkimista Kalevala-korujen tuotannoksi. Kaikki Kalevala-korut ovat leimattu. Ennen vuotta 1942 leima oli suorakulmio isolla K-kirjaimella, jossa oli sahalaitakuvio. 1942 lähtien Kalevala Koru on leimannut tuotteensa ympyrällä, jonka sisällä on kaksi KK. Vanhoissa Kalevala Koruissa nimileiman lisäksi löytyy korun alihankkijan leima, esim. HK (Heikki Kaksonen) tai HGL (Holger Lindström).

Kuvan vasemmanpuoleinen leima on Kaleva Korujen vuodesta 1942 käytössä ollut leima. Oikeanpuoleinen on Kalevala Korun aputoiminimen Lapponia Jewerlyn leima, josta löytyvät kirjaimet L ja J.

 

Usein kysytään, että onko Kalevala-koruissa aina leima? Kyllä on. Jos ei ole, niin saattaapi olla, että korun ahkera käyttö on sen hionut pois ja tämähän ei ole lainkaan yllättävää kun on kyse Kalevala-koruista.  Leima voi olla hyvinkin pienellä, esim. korvakoruissa se voi löytyä korun tapista. Jos kyseessä on jalometallista tehty tuote, niin siitä on myös löydyttävä pitoisuutta promilleina ilmaiseva leima. Esim. 18 karaatin kullasta tehty koru on leimattava 750 leimalla ovaalinmuotoisen kehyksen sisälle. Muita mahdollisia leimoja voi olla suomalainen tarkastusleima (kruunu sydämenmuotoisella pohjalla), vuosileima (kirjain ja numero), esim. S9 on tehty 2019.

 

Jos kiinnostaa tietää milloin koru on valmistettu, niin Tukesin vuosileima-avaimen avulla sen selvittäminen on helppoa. Kalevala Koru ei leimaa pronssikoruja muuten kuin nimileimalla ja lisäksi niissa voi olla MADE IN FINLAND teksti.

 

Tukes vuosileima-avain

 

 

Mitä tuotteita Kalevala Koru Oy valmistaa?

Kalevala Korulla on kolme mallistoa: Kalevala Modern, Kalevala Originals ja Art by Kalevala. Kussakin mallistossa on nimensä tyylisuunnan mukaisesti koruja eri kategorioissa;  kaulakoruja, korvakoruja, sormuksia, rannekoruja, riipuksia, ketjuja, heloja, kalvosinnappeja, solmioneuloja ja rintakoruja. Lisäksi Kalevala Koru valmistaa mm. kummilusikoita, heijastimia, muinaispukukoruja ja kirjoja.

 

 

Mistä ostaa Kalevala-koruja?

Kultatukku myy käytettyjä ja  kunnostettuja Kaleva-koruja erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Olemme iloisia siitä, että voimme osaltamme olla ylläpitämässä suomalaista koruhistoriaa ja kierrätyksen kautta tarjota asiakkaillemme hyväkuntoisia koruja. Moni on löytänyt valikoimistamme myös vanhoja jo tuotannosta poistuneita koruja. Verkkokaupassamme voi tehdä hakuja niin tuoteryhmien kuin materiaalienkin mukaan.

 

Kalevala-korut Kultatukku

Kalevala korvakorut Kultatukku

Kalevala sormukset Kultatukku

Kalevala kalvosinnapit Kultatukku

Kalevala rannekorut Kultatukku

Kalevala rintakorut Kultatukku

 

 

Onko Kalevala Korun vanhat mallit suosittuja?

Kalevala Korulla on jo tuotannosta poistuneita korumalleja. On selvää, että nämä kiinnostavat keräilijöitä ja asiaan vihkiytyneitä. Oheisen linkin kautta voi tutustua vanhoihin koruihin 40-luvulta lähtien. Kuvasto ei sisällä kaikkia korumalleja, mutta on kiinnostava katsaus Kalevala Korun historiaan. Toisin kuin nykyään, monetkaan korut eivät ole nimetty esim. Kielo, vaan nimi voi olla koruttomasti solki-2.

 

Kalevala vanhojen korujen kuvasto

 

 

Lähteet

Patentti- ja rekisterihallitus Virre

Kalevalaisten naisten liitto

Kalevala.fi

 

 

Luettu 28 kertaa